JAPONLAR YENİ YILDA NE YER?

Yeni yıla girdik gireli benim elim deyip bir türlü aklımdakileri yazamadım. Ülke gündeminin(Türkiye yani) kafamı bulandırmasından biraz sıyrılıp Japonya'daki yeni yıl geleneklerinden birinden kısaca bahsedeyim bari.
Burada yılın ilk üç günü boyunca Japonların yedikleri Osechi Ryori denen bir yemek gelenekleri var.  Birkaç gün boyunca tazeliğini koruyabilen içinde deniz ürünleri, fasulye, turşu vb yiyeceklerin bulunduğu kutularda satılan Osechi Ryori'leri yeni yıla girmeden dükkanlardan satın alıyorsunuz. Aşağıda bizim bu yıl yediklerimizin fotoğraflarını buyurun.







Osechi Ryori'nin amacı yıl boyunca sürekli evdekilere yemek yapmakla yükümlü olan evin hanımını yılın ilk birkaç günü yemek yapmadan rahat etmesini sağlamakmış. Günümüzde ilk üç gün boyunca tüm aileye yetecek kadar Osechi Ryori almak çok pahalıya patladığından bu geleneği en azından ilk gün için de olsa Japonlar devam ettiriyorlar. Ortaya konan yemekler yılın ilk günlerini birlikte geçiren aile üyeleri tarafından kendi tabaklarına istediklerini alarak yeniliyor.
Yeni yılın ilk günlerinde de olsa Japon ev hanımları biraz olsun rahat edebiliyorlar bu gelenek sayesinde anladığım kadarıyla. 




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder