SON OKUDUKLARIM #12 ~ #18


1 aylık Türkiye kaçamağından sonra yeni evime yani Bangkok'a döndüm. Türkiye ziyaretim her zamanki gibi bol yemekle, aile ve dost ziyaretleriyle göz açıp kapayana kadar geçti. Bu arada okuduğum kitaplar açısından da oldukça verimli 1 aydı. Neler okumuşum bir bakalım.

#12


69
MURAKAMI RYU


Murakami deyince aklımıza ilk Haruki olanı gelse de Ryu Murakami de Japonya'nın bilinen yazarlarından. Hatta kendisini ilk olarak eşimden duymuştum. Eşim Haruki Murakami'yi pek sevmediğini ve onun tercihinin Ryu Murakami olduğunu söylemişti. Ben de sonunda kendisinin bir kitabını okudum.
69, 1969 yılında geçen, Vietnam savaşı karşıtı ve oturduğu bölgedeki ilk Rock Festivalini düzenlemeye çalışan bir liseli gencin ve arkadaşlarının hikayesini anlatıyor. Bildiğim kadarıyla henüz Türkçe'ye çevrilmemiş  bu kitap ama yazarın başka kitaplarına rastladım Türkiye'de. Ben tarzını sevdim ve diğer kitaplarını okumayı planlıyorum.

#13



Of Mice and Men
JOHN STEINBECK


Türkçesi Fareler ve İnsanlar olan bu klasik hakkında çok da söylenecek bir söz yok. Bu yaşa kadar neden okumamışım bilmiyorum. Ders veren ve düşündüren ve kesinlikle okunması gereken bir klasik.






#14



Miss Bangkok
BUA BOONMEE


Bu kitabı Bankok'ta havaalanında uçağımın kalkmasını beklerken görüp aldım. Kitapta Bangkok'ta hayat kadınlığı yapan bir bayanın hayat hikayesini çocukluk yıllarından itibaren detaylı bir şekilde anlatıyor. Bu kitabı okumayı istedim çünkü Bangkok'ta maalesef bu bayan gibi bu işi yapmak zorunda olan o kadar çok kişi var ki. Kitabı okuyunca Bangkok'taki hayat kadınlarının yaşadığı zorlukları biraz daha iyi anlamış oldum.



#15



Kürk Mantolu Madonna
SABAHATTİN ALİ


Okumayı çok istediğim kitaplardan biriydi ve kuzenimin kütüphanesinde görünce hemen el koyup okudum. Eski Türk filmleri tadında bir aşk hikayesiydi. Kitabı okuduktan sonra Türk klasiklerine daha çok şans vermem gerektiğini anladım.





#16


Küçük Tatlı Kız
OSMAN AYSU


Osman Aysu, benim hiç tanımadığım bir yazardı. Hala da pek tanıdığımı idda edemem ya neyse. Genelde polisiye-gerilim türünde yazdığını duydum ama Küçük Tatlı Kız kitabı bir aşk hikayesiydi. İtiraf edeyim kitap çok akıcıydı ve acaba ne olacak diye diye kitabı 2 günde okuyuverdim. Ama sonrasında kitap hakkında aklımda pek de bir şey kalmadı.




#17


Koreş
ASHER KRAVITZ


Anneannemin kitapları arasında dikkatimi çekip okuduğum bir kitaptı Koreş. 2. Dünya savaşı sırasında Almanya'da Yahudi bir ailenin yanında dünyaya gelmiş bir köpeğin gözünden savaşı anlatan değişik bir kitap. Tüm kitap köpeğin gözüyle anlatıldığından ilginç detaylar kitabı çekici kılıyor.





#18

Nereye Gidersem Gökyüzü Benimdir
ŞAFAK PAVEY

Genelde kitap tavsiye etmeyi pek sevmem. Her kitap herkese hitap etmeyebilir ama Şafak Pavey'in bu kitabı bence herkesin okuması ve okutması gereken bir kitap. Yazar, Birleşmiş Milletlerde çalıştığı dönemde İnsani Yardım Görevlisi olarak İran'a gönderiliyor ve bu kitap kendisinin İran'daki yaşantısını anlatıyor.

Hani ''Türkiye İran mı olacak?'' deniyor ya yıllardır, kendi adıma ülkemi her ziyarete gittiğimde bu söylemin gerçek olmaya daha da yaklaştığını hissederken bu kitabın karşıma çıkması beni ülkemin geleceği adına daha da korkuttu. Önümüzde İran gibi bir örnek varken insanların nasıl hala sahip olduğumuz değerlere sahip çıkacakları yere, kendi çıkarları uğruna ülkemizi çıkmaza soktuklarına inanamıyorum.
Keşke ülkemizin küçük beyinli, sabit fikirli koyunları da böyle kitaplar okuyup sahip oldukları hakların  değerini bilip onları korumaya çalışsalar. Keşke...

5 yorum:

  1. mAŞALLAH:) Bol okumalı günlerin daim olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Asabi Bakire, bu ay pek berekliydi umarım böyle devam eder :)

      Sil
  2. Türk cingözlüğüyle Ryu Harukami'nin kitapları Türkiye de Haruki Murakami kitaplarıyla yanyana durur:))
    Kürk Mantolu Madonna için her yorumumda aynı şeyi yazmıştım. Evet güzeldi, aşkın değişik bir haliydi tamam da Raif Efendi'yi dövmek geçmedi mi? içinizden hiç:))Şafak Pavey tren kazası geçirdiğinde onunla yapılan röportajı okumuştum. Kocası, kazayı duymuş ve hastaneye bile gelmemiş ve hemen boşanmış. Hikayesi beni hep duygulandırmış savaşı hep onurlandırmıştır bir kadın olarak.
    Valla hani kadın düğüne gitmiş de oynayacağım ama yerim dar demiş ya, bana kalsa daha yazacağım da yerim dar:))

    Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  3. ay unuttum:)) Fareler ve İnsanların Oscar ödüllü bir filmi vardır, izlemeni tavsiye ederim. O dur budur yumşak şeylere dokunurken bi irkilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili laleninbahcesi, Raif Efendi ile ilgili evet katılıyorum, hafiften sinirlerimi oynattı kendisi :) Fareler ve İnsanlar filmi için teşekkürler, en kısa zamanda bulup izlemek istiyorum.
      sevgiler

      Sil