KANAMARA FESTİVALİ

Aslında geçen cuma günü gittiğimiz Disneyland ile ilgili bir şeyler yazma niyetindeydim ama Pazar günü gittiğimiz festival, Disneyland'dan çok daha enterasan olduğu için bol fotoğraflı az yazılı bir post paylaşmaya karar verdim.

Japonya'da Matsuri denen Festivaller değişik bölgelerde, değişik şekillerde, yılın değişik zamanlarında yapılıyor. Ben Tokyo civarında bir çok festivale katıldım ama geçen Pazar günkü gibi bir festivale hiç rastlamamıştım. Adı ''Kanamara Matsuri'', özelliği ise bereket ve doğurganlık için düzenlenen bir dini festival olması. Bu dini festivali ilginç kılan ise Festivalin sembolü.  Şimdi sizi fotoğraflarla başbaşa bırakıyorum.

Festivalin yapıldığı Kanayama Tapınağı, Kawasaki'de bulunuyor. Tokyo'dan trenle 1 saatten az sürüyor. Çok popüler bir festival, kalabalıktan da belli oluyor zaten.

Festivalin ''sembolü'' karşımızda. 

Bu ''sembolü'' festival görevlileri ahşap bir düzenekte sırtlarında taşıyarak bulundukları mahallenin sokaklarında gezdiriyorlar.


Bu Pembe Sembolü taşıyanlar genelde bayan kılığındaki erkekerdi (ya da transeksüeller emin olamadım doğrusu).

Bir diğer ''sembol'' ise bu siyah olandı. Yine aynı şekilde sırtlarda taşındı. (normalde sırtta, küçük bir tapınak maketi taşınıp mahallede dolaştırılıyor, ben o tarz bir festivale katılıp taşımıştım da hatta, ama bu  festival klasik festivallerden  biraz farklıydı görüldüğü üzere)


Bir diğeri de pek belli olmasa da ahşaptan yapılmış olanıydı. 

Üç adet ''sembol'' de sırtlarda taşınıp tapınağa geri getirildi.

Sadece dini törenden ibaret değildi bu festival tabi, festivalin''sembolü'' şeklinde hediyelik eşyalar da satılıyordu. Ahşap süsler, anahtarlıklar.

Mumlar

Şekerler. 

Şekerlerin fiyatları :)

T-shirler.


Anahtarlıklar


Japonların festivallerde sık sık yediği Takoyaki denen içinde ahtapot bulunan dışı krep gibi olan yuvarlar şekilli yiyecekleri farklı bir isimle satılıyordu.

Konseptle alakasız olsa da beni şaşırtan Kebapçı !!

Festivalin en ilginç yanlarından birisi de ilginç kıyafetli kişilerdi :)

Çok belli olmuyor ama kırmızılı arkadaş o kıyafetle gün boyunca arabaların geçişi için trafik polisi gibi çalıştı orada :)




Darumalar



Gözlüklü olanın burnuna dikkat :)



Batman kılığında ortalarda vücut gösterisi yapıyordu bu arkadaş da.

Bu da arkadan :)

Biraz mühtehcen içerikli bir post oldu ama kusura bakmayın, millet bu festivale çoluk çocuk gitmeye utanmamıştı, ben sizlerle paylaşmaya niye utanayım değil mi:)

9 yorum:

  1. Kebabçı abi kebapları da kanamara konseptine uygun mu sarıyordu acaba? :))

    Böyle bir festivale genç-yaşlı, kadın-erkek, çoluk çocuk gidebilmeleri harika bir şey bence. Kompleks yok, elalem ne der endişesi yok, aman terbiyemiz bozulur korkusu yok... El birliğiyle eski bir shinto geleneğini devam ettiriyorlar. (Gerçi Batman abiye bakılırsa konu biraz başka alanlara da kaymış galiba ama olsun.:) Bizde bu tarz geleneksel festivallerin pipisizi bile yapılmıyor.

    YanıtlaSil
  2. Yok kebabçı o kadar yaratıcı değildi :)

    Herkesin utanmadan, sıkılmadan bu festivalde eğlenmesi benim de çok hoşuma gitti. Türkiye'de, dediğin gibi pipisizi bile imkansız !

    YanıtlaSil
  3. Elif supersin

    gecenlerde biz de Nagoya`da bir tapinaga gittik bize bu sembolden verdiler :) ben ekleyemedim sende gorunce cesaret geldi bak bana :)

    Bir de Nagoya`da da var bu festivalden henuz gitmedim ama gitmeyi cok istiyorum ;) tasininca insallah

    YanıtlaSil
  4. Sergülcüm,
    Ben de çekindim koymaya ilk başta ama paylaşmak istedim dayanamadım. Sen de çekinme ayol nolcak :) Japonlar hiç utanmıyorlar baksana :)

    YanıtlaSil
  5. valla cesaretine alkış... batman kamil'inin amaç tamamen farklı sanırım çünkü festival konseptine uymuyor... japon'lar saygı duyulacak insanlar ve sen onların arasında olduğun için çok şanslısın... hani bizim 50 senemi desem 100 senemi desem ileride gidiyorlar. mantalite olarak vs. öyle bir festival'in türkiyede olduğunu düşünemiyorumki birde kadın olacaksın ve festival'de olacaksın.. abovvv ki ne aboovvv. daha yılbaşını kutlamasını bilmeyen bir toplumuz. taksimde turist kızlara olanları duymuşsundur birde canlı yayında kamera önünde :D... dedim ya alkışlarımız sana...

    YanıtlaSil
  6. @descortes,

    Doğrusu bu festivale gitmeye biraz çekinmiştim ilk başta, dediğin gibi yılbaşını bile kutlayamayan bir toplum olduğumuz için içime işlemiş herhalde, ya bir taşkınlık olursa diye düşünmedim değil.

    Ama sonrasında kadın , erkek herkesin bunu gayet keyifli bir şekilde tam bir festival havasında kutladıklarını görünce ben de ortama ayak uydurdum diyelim, cesaretten çok Japonların olaya bakış açısıyla ben de rahatladım :))

    Bizden ileri olduklarına kesinlikle katılıyorum, bizim o seviyeye gelmemiz için baya bir şeyleri değiştirmemiz gerekiyor ülkemizde.

    Batman Kamil'e gelince konsepte uymuyordu ama o kadar vücut yapmış, onu sergilemek için en uygun ortamın bu festival olduğunu düşünmüş olsa gerek :))

    YanıtlaSil
  7. toplum bizi nasıl bir hale getirdiyse böyle birşeyin paylaşılabilirliğini bile düşünüyoruz... bunun belgesel niteliği taşıdığına inanıyorum... paylaşılmalı...
    hem fotoğraflar hem yazılar çok güzeldi. lütfen ne olursa olsun paylaşınız. siz bizim oradaki gözümüz kulağımızsınız :) her zaman çok gezenin daha çok bileceğine inanırım ama artık internet sayesinde gezmenin tanımı biraz değişti :) sayenizde belki de hiç edinemeyeceğimiz bir bilginin tanıklarıyız (: teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  8. @ SaÇaKLı,

    Beni yüreklendirdin teşekkür ederim. Elimden geldiğince paylaşmaya çalışacağım. Çok sağol,
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  9. harikasın canımcım!!!
    biz de de yunan tanrısı"priapos"( bereket tanrısı) vardır ve tursitik yerlerde bunun hediyelik eşyaları satılır biliyorsun. kim bilir namus bekçisi vatandaşlarımız onları görünce ne yapıyorlardır. düşündükçe gülesim geliyo. caponlara helal olsun doğurganlığın ve cinselliğin utanılacak şeyler olmadığını gösterip bir de festival yapıyorlar.
    yalnız şeker olayı fenymış pek fantezili:P

    YanıtlaSil