BANGKOK'TAN YEMEK MANZARALARI

Yemekle arası çok iyi olan biri olarak Tayland benim için bulunmaz bir nimet. Sebze, meyve, baharat çeşitliliği, bol acı ve ister deniz ürünü ister kırmızı et, tavuk, ya da vejeteryan her damağa uygun lezzetler var Tay mutfağında.

Türkiye'de bana en çok sorulan sorular ''Sen oralarda ne yiyorsun? Aç kalmıyor musun? Onlar köpek eti yemiyorlar mı? Böcek de yiyorlarmış'' idi. Bu soruları çok iyi anlıyorum, ben de eşimle tanıştığımda, Japonya'ya gelmeden bunlara benzer bazı sorular sormuştum. Bize bu kadar uzak olan kültürler hakkında çok fazla bir şey bilmememiz ya da yanlış duyumlarımızın olması çok doğal. Tıpkı onların bizim hakkımızda bildikleri yanlışlar gibi. Mesela dilimizin Arapça olduğunu sananlar, kadınların hep kapalı olduğunu sananlar çok çıktı karşıma.

Neyse dönelim Tayland mutfağına. Öncelikle Tayland'da köpek eti yenmiyor. Köpek eti deyince ilk üçte Çin, Vietnam ve Kore var. (Konuyla ilgili bir belgesel izlemişliğim var ordan biliyorum)
Böcek konusuna gelince, evet bizde nasıl akşamları sahilde (İzmir'de öyle en azından) çiğdem satılır, Bangkok'lu satıcılar da ne tür olduklarını bilmediğim muhtemelen kızarmış olan böcekleri satıyorlar. O da her dakika karşınıza çıkan ve rahatsız eden bir şey değil. Onun dışında görmüşlüğüm yok bu böcekleri. Yemişliğim de yok belirteyim. Yemeği düşünmüyorum ama büyük konuşmayayım :))

Şimdi sizlerle Bangkok'ta yediğim bazı yemeklerin fotoğraflarını paylaşmak istiyorum.

Genelde alişveriş merkezlerinin yemek bölümlerinde bulunan 2 ya da 3 çeşit yemek yanında pilav şeklinde satılan bu menüler benim favorilerimden. Tabağın sağ üstündeki pembemsi olan pilav, pilavın  solundaki tofu, onun altındakiler jülyen kesilmiş taze zencefil ve tavuk, yeşil olan da adını bilmediğim bir sebze. Yandaki küçük tabaklardaki de çeşitli soslar.

Tay bir arkadaşımız bizi evine yemeğe davet etmişti, bu tavuklar ordan. Küçük kaplardakiler farklı acılıklarda ve tadlarda olan soslar.

Bu iki yemek de yengeç. Soldaki köri aroması ve sebzelerle pişmiş, sağdaki ise sadece haşlanmış ve  önde duran tatlı-ekşi sosa bandırılarak yeniyor.

Yumurtanın altında pilav var. Diğeri ise kıymalı fasulyenin bol fesleğenli, sarımsaklı ve acılı bir versiyonu.

Kızarmış sebzeli börek üstteki sosa bandırılarak yeniyor. Pilavın solundaki ise tavuklu sebzeli bir yemek.

''Morning Glory'' dedikleri bir sebze. Ispanak gibi ama daha diri. Tay usulü soslarla ve bol acıyla pişirilmiş hali bu.

Çiğ lahana üstüne pişmiş küçük kalamar parçaları konuluyor en üste de fıstıklı, tatlı-acı bir sos gezidirilmiş olarak servis ediliyor.

Pirincin üst ve sol tarafındaki kızarmış balıklar ve alttaki pişmiş sebzeleri sağ üstteki sosa bandırıp yiyoruz . Bu yemeğin özelliği sosu. Bu yediğim biraz fazla balık kokuyordu, farklı türleri varmış, tekrar deneyeceğim.

Ördek etli erişte çorbası.

Yok ben Tay yemekleri yiyemem diyenler için her zaman çok fazla seçenek bulmak mümkün. Üstteki gittiğimiz bir Lübnan restoranından. Hepsi çok lezzetliydi.

Bu süpermarkette görüp aldığım karpuz çekirdeği. Kabak çekirdeği ya da çiğdem gibi karpuz çekirdeği de varmış. Hatta Türkiye'ye gittiğimde de yanımda götürdüm ama annemler hiç şaşırmadı çünkü bizde de bazı bölgelerde yenirmiş. Ben hiç duymamıştım.

Çekirdeğin içini ön dişlerimle açamadım çok sertti. Tadı fena değildi.

6 yorum:

  1. Hepsi de çok lezzetli görünüyor... Bize bir kaç tarif verseniz ne süper olur :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Henüz bu yemekleri yapmayı bilmiyorum maalesef :( Bir Tay yemekleri kursuna gitmek istiyorum, o zaman mutlaka paylaşacağım. Sevgiler.

      Sil
  2. Urfalı bir arkdaşıma gitmiştik. Bize karpuz çekirdeği ikram ettiler. Bir türlü beceremedik. Fırt fırt zıplayıp gittiler elimizden, onlarsa karşımızda çıtır çıtır yediler ve bize çok güldüler:)

    YanıtlaSil
  3. Hintlilerin bazı kesiminde de inek eti yenmiyor kutsal hayvan olarak kabul ediliyor :) Tabi bu bize göre komik ..

    Münihte englisch garten diye bir parkta görmüştüm park dediğimde baya içinde plajlar bulunuyor tabi hepsi yapay bir bölümüde telle kapatmışlar, kurbağlar ezilmesin diye :) adamlara bak ya dedim kurbağları bile düşünüyorlar daha sonra yan tarafımıza hintli bir aile geldi mangalı yaktılar ve bir maymun kafasını o mangalın üstünde pişirdiler biz kafatası, yok değil derken arkadaşlardan birisi gidip sordu maymun kafasıymış bazı özel günlerde beynini yiyorlarmış... yani dini bir ritüel gibi.. İnek eti yemiyorlar ama maymunun beynini afiyetle yiyorlar. daha sonra bir sola baktım almalar yazmış lütfen telleri geçmeyin kurbağlara zarar verebililirsiniz diye, bir sağa baktım maynun kafası yiyeyen Hintliler kendi kedime bu ne yaman çelişki dedim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok enteresan ! Paylaşım için teşekkürler.
      Maymun beyni yenildiğini duymuştum sanki, ancak şehir efsanesi olabilir diye düşünmüştüm, demek ki gerçekmiş !!
      Merak ettiğim, bu hintli aile Munih'te maymun kafasını nerden bulmuş acaba?

      Sil
    2. Maymun beyninin yenildiği bilinen bir şey, yani şehir efsanesi değil wikpedia da bu konuda yazılar bulunuyor çin ve endenozyada çok yaygınmış.. Google'de "Monkey Brain" diye aratırsan bu konu hakkında inglzce bir çok yazı ve videoyla karşılaşırsın hatta yemek tarifi veren bir çok sitede kolay pişirme tarifleride var :)

      Bize belki böcek veya maymun kedi köpek yemek iğrenç gelebilyor ama bu insanların kültürlerinde de bu var biz nasıl kurban bayramlarında koç kurban ediyorsak bu insanların inanışlarında bu hayvanları yemek caiz..

      Münihte maymun beynini nasıl bulduklarını bizde çok merak etmiştik ama sormamıştık kaldı ki sorsakta söyleyeceklerin sanmam, benimde dikkatimi o çekmişti zaten kurbağıyı bile düşünen bir toplumda nasıl ulu orta bunu yapabiliyorladı onu bilmiyorum, sanırım herkes mangal yapıyor kimse anlamaz sanıyorlardı ....

      Sil