Aşağıda gördüğünüz yemeğin adı Kushiage. Burası bizim evin yakınında bir Kushiage restoranı. Bu gördükleriniz kızarmış, sebzeler ve etler. İstediğiniz sebzeler ve etler kızartılıp önünüze geliyor.
Solda gördüğünüz sos ''Tare'' isimli bir sos. Kızarmış olan Kushiagenizi aşağıdaki fotoda görüldüğü üzere bu sosa bandırıp yiyorsunuz.
Yemeğe başlamadan garson kızarmış sebzenizi ya da etinizi sosa sadece bir kere bandırabileceğiniz konusunda hemen uyarıda bulunuyor. Isırdıktan sonra bandırmak yok. Çünkü o sosu sizden sonra gelenler de kullanıyor. Sos durdukça ve Kushiageler içine bandırıldıkça sos daha da lezzetli olduğundan aynı sos kullanılıyormuş.
İtiraf edeyim Türkiye'de olsaydı o sosa bir kere bile bandırmazdım, ama nedense Japonlara ısırdıktan sonra tekrar aynı sosa bandırmadıkları konusunda güveniyorum ve bu yüzden rahat rahat yedim.
Aşağıdaki fotoğraflar da eşimin ailesiyle birlikte gittiğimiz bir balık restoranında yediğimiz yemeklerin bazıları.
Bu gördüğünüz bir çeşit balık çorbası. Bu balık Japonca'da Tai denen, İngilizcesi Sea Bream olan Türkçe adına baktığımda da Karagöz, Deniz Çipurası gibi isimlerle karşıma çıkan balık. Balık çok sevmeme rağmen isimleri konusunda pek de bilgili sayılmam maalesef.
Yukarıdaki ise Tofu'nun (yani soyadan elde edilen son derece faydalı bir yiyecek), yapılırken üstünde oluşan kaymağı. Öyle her yerde bulabileceğiniz bir şey değilmiş. Bizim yediğimiz hafif kıvamlı bir sosun içinde servis edildi. Tofu tek başına yendiğinde tadı olmadığından mutlaka bir sosla ya da bir yemeğin içinde servis ediliyor, kaymağı da aynı şekildeymiş, öğrenmiş oldum.
Hehe, yine sashimi :) Biliyorum aranızda çiğ balık sevmeyenler ya da yememiş olsa da yemeğe sıcak bakmayanlar var ama olur da yolunuz Japonya'ya düşerse bir deneyin derim.
İlk başta yediğimiz çorbanın içindeki balığın başka bir versiyonu. Soldaki balığın pişmiş hali, yanındaki ise Miyoga isimli bir sebze. Bu arada mutlaka dikkatinizi çekmiştir Japonya'da yemeğin lezzeti kadar sunumu da çok önemli. Çok estetik değil mi?
Bu gördüğünüz ise Japonya'nın meşhur Fugu balığının derisinin ince ince kesilip özel bir sosla servis edildiği Fugukawa. Fugu balığını duymuş olanlarınız vardır, yanlış kesildiği takdirde içinde bulunan zehirle yiyenleri öldürebilen bir balık. Burada bir sürü Fugu restoranı var ama sadece Fugu balığını kesme sertifikası bulunan kişiler tarafından kesimine izin verildiğinden tehlike oluşturmuyor. Zaten restoranlarda da kesim sertifikasını görüyorsunuz.
Bu kadar zehirli olmasına rağmen halen bazı balıkçılar kendi kendilerine kesmeyi deneyip maalesef zehirlenip hayatlarını kaybediyorlarmış.
Bu benim ikinci Fugu yiyişimdi. Daha önceki kızarmış Fugu idi. Tadını biraz tavuğa benzetmiştim. Lezzetliydi. Yukarıdaki Fugukawa da oldukça lezzetliydi, ayrıca cilde çok iyi geldiğine inandıklarından bayanlar arasında çok meşhurmuş.
Arada sırada bundan yiyip cilde iyi gelip gelmediğini test etsem iyi olacak galiba :)
Sunum işini o kadar aşmışlar ki insan bakarak bile karnını doyurabilir.
YanıtlaSilSeinfeld'in ingilizce'ye kazandirdigi terimlerden birisi double-dip :) Seyretmediysen mutlaka bak.
YanıtlaSilKisacasi, dedigin dogru, onu tek daldirma kuralini herkese yutturamazsin :)
@ İyigun: Aa öyle mi !! Seinfeld'i pek izlemiyordum o yüzden bilemedim double-dip'i :) Aklımda olsun izleyeceğim mutlaka.
YanıtlaSillezetli gözüküyorlar :)
YanıtlaSil